Egypten – Hurughada

Första resan tillsammans i anslutning till min (Petras födelsedag). Vi skulle vara borta 7 dagar och vi hade ingen aning om vad som skulle vĂ€nta oss nĂ€r vi kom dit. Vi hade bokat en ospec resa utan nĂ„gra mĂ„ltider och vi hade ingen aning om vart vi kunde hamna. NĂ€r vi klev av flyget utanför Hurugadha fick vi reda pĂ„ att dels att vĂ„rt hotell var 4-stjĂ€rnigt och att frukost skulle ingĂ„. Vilken tur vi hade. SpĂ€nnande! Det var behagligt varmt och vi sĂ„g fram emot att upptĂ€cka Egypten. Vi gjorde nĂ„gra utflykter, Giftun Island, Luxor och sen in till staden. Giftun Island var ett naturreservat i Röda Havet och vi Ă„kte dit med en ”turistbĂ„t” som stannade till vid ett rev sĂ„ vi kunde dyka.
utanfor-giftun.JPG

JAG SÅG NEMO!! Sen vart vi avdumpade pĂ„ en stor stor sandhög tillsammans med andra turister frĂ„n olika nationaliteter. PĂ„ Giftun Island fanns det bara sand, sand och lite till sand. Vattnet var varmt och det var bra snorkeltillfĂ€llen.VĂ„r reda till Luxor tog hela dagen. Vi började vid 6-tiden pĂ„ morgonen och Ă„kte i bilkollon frĂ„n Hurugadha till Luxor. Det fanns vakter nĂ€stan över allt och vi fick veta att de hade problem med â€Ă¶kenrövare” som kunde stanna bussarna med turister osv.

Luxor i sig var ju otroligt vackert med sina monument över faraoner och deras drottningar. Vi fick besöka Konungarnas- och Drottningarnas dal. I samlad tropp fick vi besöka en del gravar.
luxor.JPG
Efter detta fick vi se hur de gamla egypterna tillverkade papyrus. Naturligtvis fanns det möjlighet att köpa pĂ„ sig vackra tavlor och skulpturer. Maten i Egypten var varierande. Det passade vĂ€sterlĂ€nningarna med ”vanlig” mat sĂ„som pasta, pommes och olika köttrĂ€tter. Vi försökte variera oss. Vi hade blivit varnade om maten men ingen av oss vart sjuka. Vi tog Trevis 3 gĂ„nger om dagen. Perfekt
Dagarna gick fort och snart var det dags att Äka hem. Under vÄr vistelse hade vi lÀrt kÀnna en lokal försÀljare som hade sin butik i samma byggnad som vÄrt hotell. Han hete Asraf men kallade sig för Eddie.
asraf.jpg

Han bjöd hem oss till sig och hans familj och vi fick Àta en middag pÄ gammalt egyptiskt vis. Verkligen annorlunda och gott! DessvÀrre var det sÄ att hans fru inte var med och Ät sÄ det Àr tydligt skillnaderna mellan kvinnor och mÀn i Egypten, fortfarande.