Danmark – Nyköping

Den 25e juli styrde hela familjen Nieminen kosan ner till Göteborg. Vi skulle göra ett strategiskt stopp på väg mot Danmark. Vi besökte Siw och Anders och det är alltid lika mysigt och trevligt att träffa dem. Tidigt på söndag förmiddag tar vi oss in till Nordstan och hälsar på moster Nella som har flyttat till Göteborg, sen bar det av.

Vi stressade lagom och Neo skötte bilfärden exemplarisk – han sov! Vi skulle ta färjan över till Helsingör från Helsingborg. Det var många bilar på vägarna, en del var på väg hem och andra var som vi på väg på semester. Vi missade färjan på så när en bil framför oss så vi fick vänta 30 min på nästa färja.

Mot Danmark
Johan, Neo och Petra på färjan mot Helsingör
Innan vi kom fram till Nyköping där familjen Reiser väntade på oss var vi tvugna att ta en färja till. Det var mycket vackert och nytt att titta på för oss alla. Måste tyvärr säga att danskarna inte skyltar som vi svenskar så vi irrade runt lite men kom tillslut fram till lilla stugan som vi skulle bo i tillsammans med Daniel, Agica och Anoushka under kommande vecka. Vi hade hört att vädret hade varit lite lurig men inget skulle stoppa oss nu när vi äntligen hade kommit fram. Söndagen tog vi det lugnt och lade oss tidigt. Måndagen så gjorde vi några små utflyter runt om Nyköping och Klint. Vi bor ett långt stenkast från havet och det kändes i luften på något sätt att havet inte var långt borta.

 

En av de första dagarna ville familjen Reiser visa oss ett rökeri som låg mot Själlands Udde. Så klart vi skulle försöka ta oss dit. Vi körde i en liten karavan och stannade i en liten by med en liten hamn och där låg rökeriet. Det ”doftade” fisk lång väg och vi gick in och spanade på alla de möjliga fiskar och skaldjur de hade där inne. Vi tog med oss lite rökt fisk. Sen gick vi ut på piren. Johan fick en jätte fin bild på stranden i byn.

Byn vid havet
Tyvärr så hängde regnet i luften.
Vädret var mycket nyckfullt hela vår semester i Danmark. En av de soligaste dagarna åkte vi ensamma ner till Köpenhamn. Det var fullt med danskar och turister.Vi gick längs Ströget och tittade på människor och i skyltfönster. Det som var lite tråkigt var att det var svårt att hitta ”barnanpassade” restauranger/caféer. Men vi fick en härlig dag med sol och liten skur mitt på dagen (så klart).

 

I och med att barnen har olika sovrutiner så hade vi för vana att gå en morgonpromenad till den lokala Spar som fanns i området vi bodde i. Vi hade stående inköp på färska frallor och croissanter (med eller utan chocklad!!!). Jag har nog aldrig ätit så mycket wienerbröd/croissanter till frukost någonsin. Johan höll sig till frukostfrallorna med olika roliga frön. Det som slog oss också nu när vi kom till Danmark var att det fakiskt var mycket dyrt med att handla. Det blev nästan trist när man kände att allt var dyrare än hemma i Sverige. Men vi kommer gärna tillbaka till Danmark och kanske till samma ställe och stuga. Vem vet???

Stugan
Utanför ”stugan” en av de blåsigare och kallare dagarna.