Danmark – Nyköping

Den 25e juli styrde hela familjen Nieminen kosan ner till Göteborg. Vi skulle göra ett strategiskt stopp pÄ vÀg mot Danmark. Vi besökte Siw och Anders och det Àr alltid lika mysigt och trevligt att trÀffa dem. Tidigt pÄ söndag förmiddag tar vi oss in till Nordstan och hÀlsar pÄ moster Nella som har flyttat till Göteborg, sen bar det av.

Vi stressade lagom och Neo skötte bilfĂ€rden exemplarisk – han sov! Vi skulle ta fĂ€rjan över till Helsingör frĂ„n Helsingborg. Det var mĂ„nga bilar pĂ„ vĂ€garna, en del var pĂ„ vĂ€g hem och andra var som vi pĂ„ vĂ€g pĂ„ semester. Vi missade fĂ€rjan pĂ„ sĂ„ nĂ€r en bil framför oss sĂ„ vi fick vĂ€nta 30 min pĂ„ nĂ€sta fĂ€rja.

Mot Danmark
Johan, Neo och Petra pÄ fÀrjan mot Helsingör
Innan vi kom fram till Nyköping dÀr familjen Reiser vÀntade pÄ oss var vi tvugna att ta en fÀrja till. Det var mycket vackert och nytt att titta pÄ för oss alla. MÄste tyvÀrr sÀga att danskarna inte skyltar som vi svenskar sÄ vi irrade runt lite men kom tillslut fram till lilla stugan som vi skulle bo i tillsammans med Daniel, Agica och Anoushka under kommande vecka. Vi hade hört att vÀdret hade varit lite lurig men inget skulle stoppa oss nu nÀr vi Àntligen hade kommit fram. Söndagen tog vi det lugnt och lade oss tidigt. MÄndagen sÄ gjorde vi nÄgra smÄ utflyter runt om Nyköping och Klint. Vi bor ett lÄngt stenkast frÄn havet och det kÀndes i luften pÄ nÄgot sÀtt att havet inte var lÄngt borta.

 

En av de första dagarna ville familjen Reiser visa oss ett rökeri som lĂ„g mot SjĂ€llands Udde. SĂ„ klart vi skulle försöka ta oss dit. Vi körde i en liten karavan och stannade i en liten by med en liten hamn och dĂ€r lĂ„g rökeriet. Det ”doftade” fisk lĂ„ng vĂ€g och vi gick in och spanade pĂ„ alla de möjliga fiskar och skaldjur de hade dĂ€r inne. Vi tog med oss lite rökt fisk. Sen gick vi ut pĂ„ piren. Johan fick en jĂ€tte fin bild pĂ„ stranden i byn.

Byn vid havet
TyvÀrr sÄ hÀngde regnet i luften.
VĂ€dret var mycket nyckfullt hela vĂ„r semester i Danmark. En av de soligaste dagarna Ă„kte vi ensamma ner till Köpenhamn. Det var fullt med danskar och turister.Vi gick lĂ€ngs Ströget och tittade pĂ„ mĂ€nniskor och i skyltfönster. Det som var lite trĂ„kigt var att det var svĂ„rt att hitta ”barnanpassade” restauranger/cafĂ©er. Men vi fick en hĂ€rlig dag med sol och liten skur mitt pĂ„ dagen (sĂ„ klart).

 

I och med att barnen har olika sovrutiner sÄ hade vi för vana att gÄ en morgonpromenad till den lokala Spar som fanns i omrÄdet vi bodde i. Vi hade stÄende inköp pÄ fÀrska frallor och croissanter (med eller utan chocklad!!!). Jag har nog aldrig Àtit sÄ mycket wienerbröd/croissanter till frukost nÄgonsin. Johan höll sig till frukostfrallorna med olika roliga frön. Det som slog oss ocksÄ nu nÀr vi kom till Danmark var att det fakiskt var mycket dyrt med att handla. Det blev nÀstan trist nÀr man kÀnde att allt var dyrare Àn hemma i Sverige. Men vi kommer gÀrna tillbaka till Danmark och kanske till samma stÀlle och stuga. Vem vet???

Stugan
Utanför ”stugan” en av de blĂ„sigare och kallare dagarna.