Frankrike – Paris

Åter igen så skämmer Johan bort sin fru med en resa och den fick jag i födelsedagspresent. En dag så frågade han om jag kunde ta ledigt i mars. Tja, det var inga problem. Jag fick ledigt och Johan meddelar att vi ska till Paris på en lång weekend. Möta våren i Paris, kunde det vart bättre?

Vi åkte torsdag morgon och landade i Paris strax efter lunch. Vi hade lämnat ett snökaos bakom oss och klev av flyget i sol och värme.
Vi visste ungefär vart vi skulle och det var bara att ta ”Le Metro” till Place de Clinchy.

metro.jpg

När vi kom upp från tunnelbanan så inser jag till min förtjusning att här har jag ju vart för cirka 5-6 år sedan med en väninna. Nu kändes det tryggt i och med att jag tyckte att detta var mitt område. Vi letade oss fram till hotellet som hete Darcet. Ett typiskt enkelt hotell med flera små rum och trånga korridorer. Vi lastade av väskorna och vilade en stund innan jag drog med Johan ut på upptäcktsfärd i romantiska Paris. Det började bli sen eftermiddag och magarna knorrade lite. Vart ska vi hitta på för mat?? Till vår förvåning så var allting stängt fram till kl 18.00 eller till och med kl 19.00. Klockan var knappt halv fem och magen skrek. Tillslut hittade vi en arabisk liten restaurang som vi kunde beställa lite kvällsmat.
Lika bra att lägga sig tidigt för imorgon så kommer det bli en lång dag med att gå och gå och gå.

Jag har varit i Paris ett par gånger när jag var yngre så jag kände till stan lite grann, vad som vi skulle titta på och vad vi kunde hoppa över. Johan hade ju aldrig vart här förut så det skulle bli så roligt att visa honom stan.
På fredagen hade vi Eiffeltornet och Triumfbågen och Champs Elysée på schemat.
eiffeltornet.JPG

Jag satte på mig stegräknaren och vi började gå. När vi kom fram till vårt första stopp som var Triumfbågen så utbryter Johan att ”Vad tänkte jag på”? Han förstod vad hela resan skulle innebära för honom. Promenader gata upp och gata ner för att titta på gamla byggnader.
triumfbagen.JPG

Jag hade bestämt mig för att visa Johan hela Paris och då menade jag allt.
Efter en knaper fransk frukost på lördagen tog vi på oss gympaskorna igen och nollställde stegräknaren igen. Nu skulle vi vara kulturella och besöka konstnärernas hemvist Montmartre och den vita stora kyrkan Sacré Coeur.

sacre-coeur.jpg

Med vår Parisiska guidebok tuffade vi omkring gata upp och gata ner. Än en gång så påpekade Johan att det var sista gången att åkte till en stad för att turista i. Men jag tror nog att han tyckte det var vackert och spännande. Han hade länge pratat om att han ville se Louvren och Mona Lisa. Och efter att ha sett Da Vinci Koden ville man ju se om filmen verkligen hade utspelat sig där. Vi kom in på söndagen och hade tur för det var ofantligt mycket folk som stod i kö för att se Mona Lisa.
Efter att man struttat omkring så många timmar på ett stort museum så började vi naturligvis bli hungriga. Vi tog oss till ena sidan av Pont Neuf/floden Seine och tog en liten lunch i solen. Från vår lilla utsiktsplats såg vi den stora 2 torniga katedralen Notre Dame. Dit måste vi ju oxå utropade Johan och vi fick bråttom att betala.

notre-dame.jpg

Måndagen gick åt att vänta och strosa omkring i vårt lilla kvarter. Det märktes inte att det var vanlig jobb-måndag. Fransmännen sprang omkring och stressade runt med en eller två smala baguetter under armen.
Vi sa det att det är verkligen synd att Paris ska vara så dyrt att leva i annars hade man nog åkt tillbaka. Men vem vet, det kanske blir en bilsemester i norra eller södra Frankrike någon dag??