Frankrike – Paris

Åter igen sĂ„ skĂ€mmer Johan bort sin fru med en resa och den fick jag i födelsedagspresent. En dag sĂ„ frĂ„gade han om jag kunde ta ledigt i mars. Tja, det var inga problem. Jag fick ledigt och Johan meddelar att vi ska till Paris pĂ„ en lĂ„ng weekend. Möta vĂ„ren i Paris, kunde det vart bĂ€ttre?

Vi Äkte torsdag morgon och landade i Paris strax efter lunch. Vi hade lÀmnat ett snökaos bakom oss och klev av flyget i sol och vÀrme.
Vi visste ungefĂ€r vart vi skulle och det var bara att ta ”Le Metro” till Place de Clinchy.

metro.jpg

NÀr vi kom upp frÄn tunnelbanan sÄ inser jag till min förtjusning att hÀr har jag ju vart för cirka 5-6 Är sedan med en vÀninna. Nu kÀndes det tryggt i och med att jag tyckte att detta var mitt omrÄde. Vi letade oss fram till hotellet som hete Darcet. Ett typiskt enkelt hotell med flera smÄ rum och trÄnga korridorer. Vi lastade av vÀskorna och vilade en stund innan jag drog med Johan ut pÄ upptÀcktsfÀrd i romantiska Paris. Det började bli sen eftermiddag och magarna knorrade lite. Vart ska vi hitta pÄ för mat?? Till vÄr förvÄning sÄ var allting stÀngt fram till kl 18.00 eller till och med kl 19.00. Klockan var knappt halv fem och magen skrek. Tillslut hittade vi en arabisk liten restaurang som vi kunde bestÀlla lite kvÀllsmat.
Lika bra att lÀgga sig tidigt för imorgon sÄ kommer det bli en lÄng dag med att gÄ och gÄ och gÄ.

Jag har varit i Paris ett par gÄnger nÀr jag var yngre sÄ jag kÀnde till stan lite grann, vad som vi skulle titta pÄ och vad vi kunde hoppa över. Johan hade ju aldrig vart hÀr förut sÄ det skulle bli sÄ roligt att visa honom stan.
PÄ fredagen hade vi Eiffeltornet och TriumfbÄgen och Champs Elysée pÄ schemat.
eiffeltornet.JPG

Jag satte pĂ„ mig stegrĂ€knaren och vi började gĂ„. NĂ€r vi kom fram till vĂ„rt första stopp som var TriumfbĂ„gen sĂ„ utbryter Johan att ”Vad tĂ€nkte jag pĂ„â€? Han förstod vad hela resan skulle innebĂ€ra för honom. Promenader gata upp och gata ner för att titta pĂ„ gamla byggnader.
triumfbagen.JPG

Jag hade bestÀmt mig för att visa Johan hela Paris och dÄ menade jag allt.
Efter en knaper fransk frukost pÄ lördagen tog vi pÄ oss gympaskorna igen och nollstÀllde stegrÀknaren igen. Nu skulle vi vara kulturella och besöka konstnÀrernas hemvist Montmartre och den vita stora kyrkan Sacré Coeur.

sacre-coeur.jpg

Med vĂ„r Parisiska guidebok tuffade vi omkring gata upp och gata ner. Än en gĂ„ng sĂ„ pĂ„pekade Johan att det var sista gĂ„ngen att Ă„kte till en stad för att turista i. Men jag tror nog att han tyckte det var vackert och spĂ€nnande. Han hade lĂ€nge pratat om att han ville se Louvren och Mona Lisa. Och efter att ha sett Da Vinci Koden ville man ju se om filmen verkligen hade utspelat sig dĂ€r. Vi kom in pĂ„ söndagen och hade tur för det var ofantligt mycket folk som stod i kö för att se Mona Lisa.
Efter att man struttat omkring sÄ mÄnga timmar pÄ ett stort museum sÄ började vi naturligvis bli hungriga. Vi tog oss till ena sidan av Pont Neuf/floden Seine och tog en liten lunch i solen. FrÄn vÄr lilla utsiktsplats sÄg vi den stora 2 torniga katedralen Notre Dame. Dit mÄste vi ju oxÄ utropade Johan och vi fick brÄttom att betala.

notre-dame.jpg

MÄndagen gick Ät att vÀnta och strosa omkring i vÄrt lilla kvarter. Det mÀrktes inte att det var vanlig jobb-mÄndag. FransmÀnnen sprang omkring och stressade runt med en eller tvÄ smala baguetter under armen.
Vi sa det att det Àr verkligen synd att Paris ska vara sÄ dyrt att leva i annars hade man nog Äkt tillbaka. Men vem vet, det kanske blir en bilsemester i norra eller södra Frankrike nÄgon dag??