Pålstek med Lars Hermansson

I helgen hade vi en ”Albin 25” träff i Mälaren. Neo var hos Synnövé fredag till söndagen.
Träffen skulle vara strax norr om Strängnäs vid en liten ö vid namn Gubben. Jag och Petra packade in grejerna i båten på fredag eftermiddag/kväll och började vår tur. Då vi startade lite sent hade vi egentligen inte för avsikt at gå hela vägen under fredagen eftersom själva träffen startade lördag klockan 11. Vi gick till Djurgårdsudd som ligger på andra sidan Granfjärden. Där la vi oss på svaj över natten.
När klockan var 11:07 såg vi de andra båtarna som redan låg vid ”Gubben”. Det var tre stycken. Vi la oss mellan Börje/Barbro och Lars. Efter ett par timmar kom den femte båten. Det var Andreas och Camilla från Västerås som aslöt till gruppen.

Här ligger vi, fem stycken Albin 25. Paradiset på jorden?

Vi hade fantastisk tur med vädret. Solen sken från en nästan klarblå himmel och det var nästan helt vindstilla. Vi passade på att bada innan det var dags att gå ”husesyn” på båtarna. Det är minst halva nöjet med träffarna, att få se hur andra fixat och grejat i sina båtar.
Vi började med Lars Hermanssons båt. Lars är 84 år. Han köpte sin Albin 25 1969 direkt från fabrik. Hans båt har nummer 20 (vår har 893). Han har som hobby att försöka behålla sin båt i nyskick, eller som han så riktigt påpekade ”ursprungsskick”. Lars är en man som kan använda ord ska ni veta. Han har de mest otroliga berättelser att berätta och han gör det med en enorm inlevelse. Man skulle kunna tro att det är han som det berättas om i boken ”100-åringen som gick ut genom fönstret och försvan”. Men han är ju ”bara” 84 år….

Här står Lars ombord på sin ”Ingla” och visar oss hur det var ”förr”

När vi tittat i varandras båtar fick jag möjlighet att sitta och lära mig hur man gör en pålstek på Lars Hermassons vis, med finess. ”Den ska man kunna göra i bäckmörker sa han, så det är bara öva”. Han berättade att han har tampar liggandes lite här och där så han alltid kan öva på sina knopar. Utan att överdriva tror jag inte det är många som slår honom på fingrarna när det gäller knopar. Men han har haft många år att öva på också.
Så småningom blev det dags för mat och alla tog fram sina grillar och grillade allt som kunde grillas. Det doftade härligt ute på klipporna.

Här sitter hela gänget på rad och njuter av sol och mat

Närmast kameran sitter Kjell och Susanne från Borlänge. Uppe i backen huserar Andreas och Camilla. Fru Nieminen sitter ”i backen” brevid Börje som i sin tur sitter mittemot sin fru Barbro. Längst bort med överblick över alla sitter Lars. Jag står som ni förstår bakom kameran, som vanligt.
När söndagen kom (de hade lovat regn) begav sin alla utaom vi och Kjell/Susanne iväg tidigt. Vi stannade kvar en stund på förmiddagen innan vi gick gemensamt till Torshälla där vi tog en lättare lunch innan de fortsatte till Borgåsund där de skulle ta upp sin båt för att köra den på trailer hem till Borlänge.
En jättetrevlig helg, med trevliga människor och fina båtar. Att moder natur visade fram sin bästa sida gjorde inget det heller. Klockan är nu 18:05 och det har fortfarande inte kommit en regndroppe. Det tackar vi särskilt för.
Vi hoppas på fler träffar under sommaren 2012.
Inlägget skrevs 14 augusti 2011 kl 18:05 ,sorterad under Sjöliv. Du kan följa svaren på inlägget via RSS 2.0. Både ping och kommentarer är avstängda.

Kommentarer avstängda.