Båtmekaniker!

I helgen har jag gått en intensivkurs för att kunna skriva examinationen för båtmekanikerintyget. Fredagskvällen inleddes med teori mellan 18:00 och 21:00. Lördagen började klockan 09:00 med teori. Efter kaffet var det dags för lite ”hands on”. Vi fick en dieselmotor att skuva på. Vi plockade isär den till beståndsdelar. Allt skulle bort. Det innebar kolvar, ventiler, lager och kamaxel(mm mm). Lördag eftermiddag delades mellan lite skruvandes och en hel del teori. Läsningen innefattade allt från hur en 2 och 4 takts motor är uppbyggd och hur de fungerar till att kunna räkna ut kabellängd, kabelarea och få rätt säkring till delar eller hela elsystemet ombord på en båt. Mycket nytt var det att ta in…

Söndagen inleddes med att vi skulle få ihop dennu isärskruvade motorn. Det gick lättare än vi kunnat ana faktiskt. Med har man ordning och reda på alla skruvar och grejer så går det betydligt lättare. På eftermiddagen var det teori igen och klockan 16 var det prov. Provet bestod av 7 A4 sidor med frågor. Max poängen var 95 och jag missade 8 poäng så jag klarade med mig god marginal vilket kändes riktigt skönt. Efter provet kastade jag mig in i bilen och körde till Kungsör där jag hade nedsläpp på innebandyn klockan 18:00.

Vi hade också besök av Erja i helgen. Meningen var att hon skulle åka hem på lördagen, men då det inte gick några tåg pga ”snöovädret” (det har snöat 2-3 dm!?) så hon stannade till söndag i stället. Det var trevligt och Neo tyckte det var roligt att få en ny lekkamrat att busa med istället för mamma och pappa.

Idag är det måndag och jobb igen. Det var 27 grader kallt i morse, så det bet lite i kinderna. Neo är på förskolan, Petra jobba och jag jobbar. Man skulle kunna säga att det är vardag igen efter en händelserik helg.

Inlägget skrevs 22 februari 2010 kl 12:18 ,sorterad under Sjöliv, Vänner. Du kan följa svaren på inlägget via RSS 2.0. Både ping och kommentarer är avstängda.

3 kommentarer

 1. Peter Tegborg skriver:

  var det genom abf eller något liknande du gick utbildningen? vad kostade den?

  25 februari 2010
 2. Johan skriver:

  Det var Medborgarskolan i Västerås som höll den. Den kostade 1300 + bok 300 + examinationen 250.

  25 februari 2010
 3. Samuel skriver:

  Grattis Johan! Vad kallas en sån examen-skruvelie doktor?

  01 mars 2010